Nieuws
Nieuws & Social Media
Het laatste nieuws

Compass Group en onze merken staan regelmatig in de spotlights. Hieronder vindt u onze persberichten en publicaties van de afgelopen tijd.

10-08-2018

Klanten stellen zelf hun bord samen in restaurant van havenhuis

“NOG MEER MENSEN OVERTUIGEN OM BIJ ONS TE KOMEN ETEN”

De keuken van het prestigieuze Havenhuis in Antwerpen wordt uitgebaat door Compass Group. Medewerkers van het Havenbedrijf Antwerpen kunnen er elke middag eten in het selfservicerestaurant, waar keuze, duurzaamheid en gezondheid centraal staan. Daarnaast is het team ook verantwoordelijk voor de catering op alle evenementen in het gebouw en worden er op wekelijkse basis vipmaaltijden geserveerd.

Mieke Masyn

Afbeelding1

Het Havenhuis is een opvallend element in de Antwerpse skyline

beeld2

Klanten mogen zelf opscheppen en kunnen steeds kiezen uit twee soorten groenten en zetmeel

beeld3

Elke middag ontvangt het restaurant van het Havenhuis tussen de 220 en 250 mensen

UITBATER: COMPASS GROUP

Het Havenhuis in Antwerpen is een opvallend architecturaal element in de Antwerpse skyline. In het gebouw zijn de kantoren van het Havenbedrijf Antwerpen gevestigd. De keuken en het restaurant – met wijd uitzicht over de stad en omgeving – van het Havenhuis worden uitgebaat door Compass Group Belgium. Kevin Vanderhofstat is unitmanager en staat er in voor de dagelijkse leiding. “Onze opdracht is drieledig: het selfservicerestaurant, evenementen en de vip. Daarnaast baten we sinds kort ook een vendingautomaat uit op een locatie een achttiental km van hier. Deze voorzien we van snacks.”

SELFSERVICERESTAURANT

“Iedereen die voor het werk in het gebouw moet zijn, kan hier komen eten. Dat kan iemand van de administratie zijn, maar ook een schipper of dokwerker die hier die dag moet zijn. Daarnaast kunnen ook personen op uitnodiging van het Havenbedrijf hier komen eten. Zo hebben we heel wat internationale gasten die hier opleidingen komen volgen. Dit zijn elke dag toch vijftien à veertig personen.”

220 à 250 passages per dag

“Momenteel hebben we 220 à 250 passages op een middag. Die nemen niet allemaal een volwaardige maaltijd. Je hebt ook mensen die bijvoorbeeld enkel een stuk fruit aankopen, of een drankje. Ook mensen die hun eigen lunch meebrengen kunnen deze in het restaurant komen opeten. We willen in de toekomst nog meer mensen overtuigen met ons aanbod, om hier een maaltijd te komen kopen. Een warme maaltijd kost bij ons 6,5 euro. Een menu – van drie gangen – kost 8 euro.”

beeld4

De langwerpige keuken is opgedeeld in zones: een ruimte waar brood afgebakken wordt,
een zone voor de koude bereidingen en een zone voor de warme bereidingen

Aanbod

“Op het vlak van koude gerechten bieden we ons Delicious huismerk aan. Delicious staat voor gezond, trendy en een leuke verpakking, onder de vorm van een herbruikbare pot. Die kunnen klanten ook meenemen als ze thuis of aan hun bureau willen eten, bijvoorbeeld. Voor de warme lijn werken we met de ‘100% menu’-formule. De klant betaalt 6,5 euro voor zijn bord en mag zijn maaltijd zelf samenstellen. Hij schept zelf op en heeft de keuze uit twee soorten groente, twee soorten zetmeel en een stuk vis of vlees. Het aanbod wordt aangevuld met snacks, pasta en belegde broodjes. Ook deze kan men zelf beleggen.”

Geen cash

“Afrekenen kan op twee manieren. Ofwel elektronisch via Bancontact ofwel via de badge, waarop men aan de kiosk geld kan opladen. Deze manier van afrekenen gaat een stuk sneller dan via de bankkaart, want je hoeft geen code in te voeren.”

“BIJ DE MENUSAMENSTELLING ZOEKEN WE STEEDS EEN BALANS TUSSEN ‘GEWILDE’ EN ‘GEZONDE’ VOEDING”

Menusamenstelling

“Het samenstellen van het menu doe ik wekelijks samen met chef Lies. We zorgen steeds voor een balans tussen ‘gezonde’ en ‘gewilde’ voeding. Als we een vol au vent met friet op de kaart zetten, proberen we daar steeds iets lichter tegenover te zetten, quinoa bijvoorbeeld. Wie dan niet zwaar wil eten, kan altijd zijn goesting vinden. We bieden ook altijd een vegetarisch alternatief aan.”

Duurzame catering

Vanuit Compass Group wordt duurzaamheid hoog in het vaandel gedragen. Kevin: “Wij maken onze menukeuzes op basis van seizoenen en kiezen voor lokale, duurzame producten. In de toekomst willen we het afruimen herorganiseren. Nu plaatst men zijn plateau op een kar aan de afwas, en we
willen dat men binnenkort zelf sorteert: gft, restafval en servies. Dit is al dagelijkse kost in de meeste andere locaties van Compass Group”, vertelt Kevin.

EVENEMENTEN

“Wij zijn de exclusieve cateringpartner voor evenementen in het Havenhuis. We hebben twee soorten events: intern voor het havenbedrijf en extern. In principe kan iedereen hier een zaal huren, met dien verstande dat alles afgerond moet zijn om 23 uur. De aanvraag voor een zaal gebeurt altijd bij het Havenhuis zelf. De klant moet een aanvraag voor een zaal indienen en de aard van het evenement
melden. Pas als die groen licht krijgt, kan de catering met ons besproken worden.” Collega
Serge Dal Bo is verantwoordelijk voor de invulling van de catering op evenementen.
“Hij werkt hiervoor samen met een vaste firma die de bediening voorziet. Met behulp van een banketmap kan volledig op maat worden uitgewerkt wat de klant wenst.”

VIP

“Bijna wekelijks serveren we ook vipmaaltijden, zowel ‘s middags als ‘s avonds. Dit voor gemiddeld zes à tien personen. Dit is meestal een lunch van een hoger niveau, eventueel met aangepaste dranken.” Om deze vipmaaltijden aan te bieden, wordt er gewerkt met een frontcookingsysteem. “We
kozen voor de Blanco Cook. Het grootste voordeel is dat deze heel mobiel is. Waar de lunch ook plaatsvindt, we verhuizen mee. We gebruiken dit systeem trouwens ook op onze evenementen: showcooking, walking dinner enzovoort. Het Havenhuis is overal voorzien van stopcontacten dus zijn we heel flexibel hiermee.” De Blanco Cook zorgt er bovendien ook voor dat er volledig geur- en damploos gekookt kan worden dankzij de geïntegreerde ventilatie.

beeld5

Serge Dal Bo en Kevin Vanderhofstat koken dagelijks met zicht op Antwerpen

GEZONEERDE KEUKEN

Het Havenhuis is een langwerpig gebouw. De keuken is dan ook op dezelfde manier uitgewerkt met verschillende zones die elkaar opvolgen. Als eerste is er een ruimte waar brood afgebakken wordt, daarna een zone voor de bereiding van koude gerechten, daarop volgt de ruimte voor warme bereidingen. “We bereiden zoveel mogelijk à la minute”, vertelt Kevin. “We houden zo weinig mogelijk langdurig warm. Bij de opening van het restaurant vullen we het buffet één keer, zien we dat iets bijna op is, dan maken we bij.”

beeld6

Dit frontcookingsysteem wordt gebruikt bij evenementen en vipmaaltijden.
De mobiliteit en de verwisselbare units bieden heel wat flexibiliteit


Nieuws & Persberichten overzicht