Werknemersgeluk en productiviteit gaan hand in hand. Uit recent internationaal onderzoek, uitgevoerd door onderzoeksbureau Mintel, blijkt dat sociale interacties op de werkvloer niet alleen de werktevredenheid verhogen, maar ook bijdragen aan een sterke teamdynamiek, betere samenwerking en hogere prestaties.
Voeding als katalysator voor verbinding
Eten en drinken is meer dan een functionele noodzaak. Ze zijn een krachtige katalysator voor verbinding op de werkvloer. Samen een maaltijd delen of een koffiepauze nemen is niet alleen goed voor de sfeer, maar ook voor de productiviteit en het welzijn van medewerkers.
Uit het onderzoek blijkt dat 75% van de werknemers vindt dat samen lunchen bijdraagt aan sterkere relaties. Pauzes, die gemiddeld 35 minuten duren, bieden een cruciaal moment voor informele interacties. 69% van de werknemers omschrijft die interacties als essentieel voor de productiviteit van het team.
Werken op kantoor, eens zo gezelliger wanneer je een werkvriend hebt
In tijden van hybride werken kijkt 65% van de werknemers met vrienden op het werk meer uit naar de werkdag op kantoor. Door samen te lunchen of gezamenlijke, informele pauzemomenten in te lassen, bevorder je de sociale relaties en vriendschappen op het werk, wat een grote rol speelt in de tevredenheid en loyaliteit van medewerkers. 62% van de werknemers die informele gesprekken voert met collega’s, voelt zich verbonden met de collega’s op het werk, tegenover 22% die niet spontaan in gesprek gaan.
Jonge generaties hebben meer nood aan informele gesprekken
Voor Gen Z’ers en Millenials is sociale interactie op de werkvloer des te belangrijker. 42% van de Gen Z-werknemers of de Millennials zou vaker met hun collega’s willen bijpraten tijdens een pauze of lunch op het werk.
Wereldwijde studie door Mintel
Het onderzoeksbureau Mintel bevroeg in opdracht van Compass Group wereldwijd 30.000 werknemers en studenten uit 21 landen, waaronder 1.000 Belgische respondenten. De percentages in ons persbericht bevatten de Belgische resultaten.