Wereldwijd belandt ongeveer 30% van het voedsel op de afvalberg, terwijl volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ongeveer 733 miljoen mensen in 2023 honger leden. Tijdens de Europese Week van de Afvalvermindering wil Compass Group Belgium zijn afvalbeheerstrategie nogmaals in de kijker zetten. In al zijn bedrijfsrestaurants, schoolrefters en in de zorgcatering wil de cateraar, beter bekend onder zijn segmenten Eurest, Scolarest en Medirest, het totale voedselafval halveren tegen 2030.
Artificiële intelligentie inzetten tegen voedselverspilling
Om het voedselafval te monitoren, maakt Compass Group Belgium sinds 2021 gebruik van Winnow. Dit afvalbeheersysteem, dat door middel van artificiële intelligentie berekent welk en hoeveel afval we in onze keukens weggooien, voeren we stelselmatig in onze Eurest-, Medirest- en Scolarest-keukens in.
Compass Group Belgium registreert het afval al in 81 uitbatingen. Met het oog op meer transparantie is het de bedoeling om in de toekomst ook in de andere uitbatingen Winnow verder uit te rollen.
Al 122 ton minder weggegooid in 2024
Over die 81 uitbatingen samen bespaarden we sinds 2021 al 221,8 ton voedselafval, oftewel een vermindering met 25% ten opzichte van de nulmeting in 2021. In drie jaar tijd hebben we over onze verschillende vestigingen in België al 554.585 maaltijden gered. Wendy De Munter, Food & Sustainability manager bij Compass Group Belgium: “In 2024 heeft Compass Group België 122 ton etenswaren van de afvalberg gered. Dat komt overeen met 305.366 geredde maaltijden.”
Nieuwe gerechten toveren met overschot
Onze keukenteams gaan op verschillende manieren om met overtollige bereidingen. Zo herwerken onze medewerkers in Sint-Jozef Sint-Pieter Blankenberge (SJSP Blankenberge) het overschot in andere gerechten, die overigens bijzonder in de smaak vallen bij de scholieren. Mies Braat, chef-gerant bij SJSP Blankenberge, dient bijvoorbeeld gevulde paprika op met restanten spaghettisaus. Overschotten van kip worden hergebruikt om taco’s of wraps te maken. “Onze scholieren hebben een hardnekkige voorkeur voor mooi ogend fruit of groenten”, aldus Mies Braat. “Van appels met een ‘vreemde vorm’ maken we dan appelbeignets. Grappig hoe ze plots wél lekker blijken.”
Ook chef-gerant Veerle Goyvaerts van Heilig Hart in Putte hecht veel belang aan afvalvermindering. Bij haar wordt het overschot zo veel mogelijk hergebruikt, in die mate dat ze per dag amper een emmer afval overhoudt. “Brood belandt traditioneel het vaakst in de afvalcontainer, terwijl je er gemakkelijk paneermeel van kan maken dat je in balletjes kan rollen”, aldus Veerle. Ze houdt alle recepten waarin overschotten verwerkt zijn overigens bij, zodat ze die kan bundelen in een boek. “Collega’s kunnen daarnaar teruggrijpen wanneer ze overschotten hebben”, vult ze aan.
En wanneer haar gerechten niet geschikt zijn voor herverwerking, verkoopt Veerle die via platformen zoals Too Good to Go. Zo heeft Compass Group België in 2024 al 9.468 maaltijden gered via Too Good To Go. En wanneer iets jammer genoeg toch in de vuilnisbak moet, werken we zo veel mogelijk samen met verwerkingsbedrijven die het voedsel omzetten in bijvoorbeeld bio-energie.
België bij slechtste leerlingen op het vlak van voedselafval
Uit een recente publicatie van OVAM verspilt Vlaanderen 900.000 ton afval per jaar. Daarmee is ons land volgens Bond Beter Leefmilieu voorlaatste op de Europese ladder, enkel Cyprus scoort slechter.
Voor de catering aan scholen en ziekenhuizen raamt OVAM de hoeveelheid voedselafval op ongeveer 24.583 ton. Het grootste deel daarvan (59%) gaat om beenderen of schillen. Maar 41%, ongeveer 9.994 ton, kan nog geconsumeerd worden. Dat kan door hergebruik, of bijvoorbeeld door minder aan te kopen. Van die 24.583 ton afval zou net niet de helft (49%) zeker gevaloriseerd kunnen worden, bijvoorbeeld door het om te zetten in dierenvoeding, bio-energie of meststof.
Compass Group Belgium sensibiliseert zijn keukenteams het hele jaar door rond voedselverspilling waardoor er bewuster omgegaan wordt met ingrediënten. Daardoor ontstaat een grotere waardering voor ons eten, zowel bij onze medewerkers als bij de consument. Zo dragen we ons steentje bij in de verantwoordelijkheid voor een duurzaam voedselsysteem.
Impact op CO2-uitstoot
Etenswaren die op de afvalberg belanden produceren tijdens de afbraak methaan, een broeikasgas dat de klimaatverandering beïnvloedt. Door minder te verspillen, verlagen we de emissies van voedselproductie en afvalverwerking en dus verminderen we het aantal broeikasgassen. Wendy De Munter: “Dit jaar bespaarden we 525 ton CO2-equivalent, wat overeenkomt met het gemiddeld jaarlijks energieverbruik van 105 huishoudens.”
Lekker koken, met veiligheidsgaranties
Onze koks gaan van nature en met veel passie creatief om met ingrediënten, en dat gebeurt bij uitstek wanneer ze kunnen spelen met overschotten. Het doel is steeds om lekker eten voor te bereiden, waar onze scholieren, ziekenhuispatiënten, bewoners van woonzorgcentra of werknemers van kunnen genieten. Het hergebruik van overschotten gebeurt wel steeds volgens de veiligheidsregels en -voorschriften, waarbij elk ingrediënt voor bewaring zorgvuldig gelabeld wordt.