De verhalen van de Compass Group volgen elkaar op en lijken niet op elkaar. In de loop van het eerste kwartaal van 2020 hebben verschillende van onze locaties stagiaires uit de bijzondere onderwijssector verwelkomd.

Dit is in overeenstemming met ons beleid om iedereen gelijke kansen te bieden en de diversiteit binnen ons bedrijf te ondersteunen.

Ontmoeting met stagiaires van het bijzonder onderwijs

De stagiaires hebben een neuro-atypisch profiel, d.w.z. ze hebben soms gedrags- of aandachtsstoornissen maar ook leerproblemen (dyslexie, dyspraxie, dysfasie...). Dit houdt in dat we ons geduld en onze inspanningen moeten verdubbelen om ze te volgen en goed te integreren in onze keuken. Céline is de stagiaire van het onderwijsrestaurant "Les Parfums du monde" (Tubize), die bij de Europese Raad heeft gewerkt. Wat de stagiaires van het Charles Gheude Instituut (Brussel) betreft, hebben we Mouhamadou en Atal ontvangen op de Europese Raad, Immer bij Belfius en Timucin bij ING.

De uitdaging van de eerste dagen

Onze collega's hadden wat tijd nodig om zich aan te passen. Ze ontdekten de moeilijkheden waar stagiaires mee te maken hebben. Niet te vergeten dat een instelling als de Europese Raad voor iedereen indrukwekkend is. Ze moesten veel informatie onthouden: de weg naar de gebouwen, de veiligheidsregels, vervolgens de hygiëne-instructies en de planning van onze keuken. Ze kregen hun badges en uniformen. Na enkele dagen vonden onze stagiairs snel hun weg.

Samuel, hoofd van ING, legt uit: "Toen Timucin aankwam, gingen we samen op tour door de keukens en restaurants. Ik stelde hem voor aan zijn peettante, die hem zou vergezellen tijdens zijn stage. Hij staat altijd onder toezicht en we zorgen ervoor dat hij niet te veel stress of druk voelt.”

Vooruitgang na enkele weken

Aan stagiaires uit het bijzonder onderwijs moeten repetitieve taken worden aangeboden. Onze collega's lieten hen zien hoe ze groenten kunnen snijden of soep kunnen bereiden. Overdag wordt elke werkploeg nauwlettend in de gaten gehouden om ervoor te zorgen dat alles goed gaat voor iedereen.

We stelden Vincent, Unit Manager van de Europese Raad, een paar vragen: "De stagiaires tonen veel motivatie. Alleen al het opscheppen van een bord kan gecompliceerd zijn. Onze chef legt het hen stap voor stap uit. Aan het einde zijn de stagiaires tevreden over hun prestaties. De relatie met de klanten vergde enige moeite. Hier is het aantal passages zeer intensief. Het creëert stress, de rij is altijd lang. Dankzij ons team slagen de stagiaires erin de opdrachten uit te voeren. Onze klanten waarderen onze aanpak en zijn zeer tolerant.”

Een verrijkende ervaring voor iedereen

Het was geweldig om te zien hoe lonend de ervaring was voor onze collega's en de stagiaires van het bijzonder onderwijs.

Vincent gaat verder: "We hebben allemaal veel geleerd. De stagiairs zijn boeiend en altijd beleefd, maar hebben ieder hun eigen karakter. Mouhamadou is bijvoorbeeld een zeer enthousiaste jongen, soms te enthousiast. Hij slaagde erin zijn gedrag te beheersen en kalm te blijven wanneer dat nodig was. Hij verwelkomt klanten met een grote glimlach. Wat Atal betreft, hij is erg verlegen en durfde eerst niet met collega's te praten. Er werd hem uitgelegd dat dit bijna onvermijdelijk was en dat hij er niet bang voor hoefde te zijn. Beetje bij beetje bouwde hij zijn moed op en begon hij een paar vragen te stellen. Hij maakte veel vooruitgang en merkte de veranderingen ook zelf op. Dit is zeer positief.”

De stagiaires uit het bijzonder onderwijs die we hebben ontmoet, zijn unaniem. Ze hadden graag langer willen blijven en willen in de toekomst weer bij Compass komen werken. We wensen ze veel succes bij hun verdere studie en hopen hen snel weer te zien!