Ben jij ook dol op koffie? Espresso, ristretto, cappuccino, latte, macchiato, americano, lungo, mokka,  ijskoffie... Er is zeker voor elk wat wils! Ontdek op de Internationale Dag van de Koffie een aantal grappige en verrassende feiten over deze onmisbare warme drank.

De perfecte tijd voor een kopje koffie is ...

Tussen 9u30 en 11u30.  Dit is namelijk het moment waarop het cortisolniveau in ons bloed begint te dalen en een slok cafeïne ons helpt alert te blijven.

 

Een grote koffie is sterker dan een kleine koffie

Door de grotere hoeveelheid water en de langzamere infuustijd bevat een grote koffie meer cafeïne. Maar met een kleine koffie geniet je wel beter van de geweldige aroma’s!

 

Het land dat de meeste koffie in de wereld verbruikt is...

Finland! Inderdaad, het land verbruikt ongeveer 12kg per hoofd van de bevolking per jaar. Misschien dacht je dat het Italië was? Helaas nee, de "laars" komt pas op de negende plaats.

 

De overgrote meerderheid van de koffie komt uit Brazilië

Brazilië is goed voor ongeveer 40% van de wereldproductie. Een anekdote: in 1932 had het land niet genoeg geld om zijn atleten naar de Olympische Spelen te sturen, dus moesten ze zelf koffie verkopen om genoeg geld te verdienen voor hun verblijf.

 

Hoeveel ben je bereid te betalen voor een kopje koffie?

De duurste koffie ter wereld is Black Ivory Coffee. Die kan tot 2.500 € per kilogram halen. Het dure goedje wordt geproduceerd uit koffiekersen die gedeeltelijk verteerd en ontlast worden door Thaise olifanten. Inderdaad!

 

Waarom gaan voor een klein kopje?

Noord-Korea heeft het wereldrecord voor de grootste ijskoffie. In 2014, was de “kop” 3,3m hoog en 2,62 breed en bevatte ze maar liefst 14.228 liter koffie.