Caroline Maes van Compass schittert als Chef van de Maand bij Winnow

In een welverdiende erkenning van haar culinaire meesterschap is onze collega Caroline Maes, chef-kok van Compass, uitgeroepen tot Chef van de Maand door Winnow. Deze prestigieuze onderscheiding is een bevestiging van haar toewijding aan duurzame praktijken in haar keuken. 

Winnow ontwikkelt AI-hulpmiddelen om chef-koks te ondersteunen bij het runnen van een keuken die zowel winstgevender als duurzamer is, door voedselverspilling met de helft te verminderen. Ze zijn toonaangevend op het gebied van oplossingen voor voedselverspilling en zijn nu ook een van onze duurzame partners. Elke maand nomineren ze een chef-kok die succesvol is in het transformeren van zijn of haar keuken tot een duurzamere omgeving!

“Van kinds af aan heb ik altijd van koken gehouden en ben ik gepassioneerd bezig geweest met eten. Al 25 jaar werk ik bij Compass Group, en duurzaamheid is hierbij altijd een belangrijk aspect geweest, zowel voor mij persoonlijk als voor mijn toegewijde team.

Op een dagelijkse basis nemen we actief deel aan het meten en beheren van ons voedselafval, waarbij we gebruikmaken van de Winnow-tablet. Onze meest recente meting werd uitgevoerd van 27 februari tot 5 maart 2023.

Samen met mijn fantastische team bereiden we voedzame maaltijden voor de bewoners van Woonzorgcentrum Wieltjesgracht. We maken gebruik van bain-mariekarren om deze maaltijden efficiënt naar verschillende afdelingen te brengen. Een waardevolle les die ik graag wil delen, is het belang van nauwkeurige weging van de ingrediënten en een doordachte aanpak van onze keukenproductie. Voor ons geldt namelijk: meten is weten. We werken hard om deze processen dagelijks te verbeteren.

Winnow heeft ons de mogelijkheid gegeven om bewuster met voedselverspilling om te gaan. Dankzij gedetailleerde rapportages kunnen we nu onze voedselverspillingsstromen nauwlettend volgen en beheren. Mijn focus voor de toekomst ligt op het voorkomen van verspilling en het verminderen van wegwerpitems.

Tijdens de eerdergenoemde meetperiode bedroeg ons voedselafval bijvoorbeeld slechts 40 gram per persoon. Met trots kan ik melden dat we tegen het einde van augustus 2023 dit indrukwekkende cijfer hebben weten te verlagen tot slechts 26 gram per persoon!”

Deze getuigenis van Caroline inspireert ons alvast allemaal om bewustere keuzes te maken en een positieve impact te hebben op de toekomst van voedselbereiding en duurzaamheid in de keuken.