Hou je van de Oosterse cultuur ? Waarom dan niet het Chinees Nieuwjaar vieren ? In dit artikel leggen wij je de verschillende gebruiken van het land uit en nodigen we je graag uit 3 traditionele recepten te ontdekken.

Het jaar van de rat

25 januari 2020 is het begin van het Chinees Nieuwjaar. Het jaar staat in teken van de rat, het symbool voor rijkdom en overvloed in de lokale cultuur. In het algemeen vieren de inwoners het nieuwjaar gedurende 7 dagen, van de dag ervoor tot de zesde dag van de eerste maand van de maankalender.

Volgens de traditie duurt het Lantaarnfeest echter in totaal 16 dagen, tot de 15e dag van de eerste maand van de maankalender. Veel gezinnen maken ook van de gelegenheid gebruik om cadeaus en nieuwe kleren te kopen, evenals de lenteschoonmaak.

Een kleurrijk evenement

In China variëren de gewoontes per provincie, maar sommige zijn vergelijkbaar. Het belangrijkste voor de inwoners is om het Chinees Nieuwjaar te vieren met familie of vrienden tijdens een diner dat “Nianyefan” heet. Vuurwerk wordt ook in overvloed gebruikt. Een hele week lang weerklinken de ontploffingen overal op straat om de "boze geesten" te verjagen.

Hier zijn enkele ideeën om de sfeer te verbeteren en je huis te versieren voor het Chinees Nieuwjaar:

  • Rode lantaarns;
  • Placemats, uitgesneden papier;
  • Rode drakenslingers.

Recept ideeën voor het Chinees Nieuwjaar

Klaar om koers te zetten naar het Midden-Koninkrijk? Verzamel je geliefden voor een diner en geniet van deze drie traditionele gerechten. Wist je trouwens dat loempia's symbool staan voor een rijk nieuw jaar, dumplings voor geluk, terwijl noedels, een echte must, een lang en gezond leven beloven? Mis dus zeker onze recepten niet: