Medirest ontwikkelt 2 revolutionaire maaltijdconcepten om ondervoeding in ziekenhuizen en zorgcentra tegen te gaan.

Delicious Limimotion mixed meal solution for health care patients

Een van Medirest's prioriteiten is om gezonde en smakelijke maaltijden aan te bieden aan gasten van ziekenhuizen en zorgcentra. Maar wat als een patiënt om een of andere reden niet kan of wil eten?

Dat is de vraag die Luk Raymaekers, Operationeel Directeur voor Medirest, en zijn team een tijd geleden wilde beantwoord zien, toen ze de uitdagingen om geweldige food service te leveren in de gezondheidszorg onder de loep namen.

Heel wat patiënten en gasten kunnen of willen niet meer normaal eten.

“Wij zijn specialisten in food services, en natuurlijk willen we die expertise delen met onze klanten en hen het advies en de steun geven die ze nodig hebben. Heel specifiek wilden we bekijken hoe we onze klanten kunnen helpen beter voor hun patiënten te zorgen," zegt Luk. "En de conclusie was dat heel veel patiënten niet meer normaal kunnen of willen eten. Omdat ze hun smaakzin verloren, bijvoorbeeld, of omdat ze problemen hebben bij het kauwen of slikken. En goede voeding is vitaal voor patiënten, willen ze nog hoop hebben op beterschap. Dus zijn we aan de slag gegaan om een oplossing te vinden. Na wat testen en bijsturen lanceerden we in 2017 finaal ons Tienstappenplan."

10 Praktische Stappen om Ondervoeding tegen te gaan

Het Tienstappenplan gaan om meer dan enkel het voedsel dat gasten krijgen. Onze Medirest chefs en diëtitsten zitten samen met de medewerkers van onze klanten: dokter, verplegend personeel, therapeutisch personeel en het management. Samen stellen ze een actieplan op en doen ze een doorlichting van de keuken, het voedingsgebeuren en de noden en gewoontes van individuele gasten.
"We bekijken alles," voegt Luk toe, "wat de gast effectief nodig heeft als inname van caloriën en voedingswaarden. Maar ook waar en hoe hij eet, of we het patroon van warme- en koude maaltijden niet moeten omgooien, misschien de inrichting van de ruimte waar hij eet veranderen... Alles kan de revue passeren om de eetgewoonten te verbeteren en de eetlust van de patiënt terug op peil te brengen. En natuurlijk is er doorheen het proces continu feedback en monitoring door de zorgmedewerkers zodat we verbeteringen kunnen aanbrengen waar nodig."

Voeg daarbij LiMiMotion

Een onderdeel van het Tienstappenplan kan zijn om Medirest's Limimotion-oplossing in te schakelen om de patiënten te helpen eten.

Met Limimotion (Liquid and Mixed Mealsolution) krijgen patiënten gepersonaliseerde maaltijden, volgens hun eigen noden en smaak, en dat is vloeibare of gemixte vorm.

Limimotion geeft mensen zin om te eten, waardoor het een heel belangrijk onderdeel is van onze aanpak.

“Het grote verschil met andere gemixte voeding is dat de onze heel smakelijk is, " lacht Luk. "En met reden. Het helpt patiënten met kauw- of slikproblemen, maar het geeft patiënten ook dezelfde gezonde, voedzame en lekkere maaltijd dan hun buren. Het wordt mooi op het bord gepresenteerd en ziet er ook heel attractief uit. Niet de onherkenbare brei die mensen vroeger kregen. Limimotion geeft mensen zin om te eten, waardoor het een heel belangrijk onderdeel is van onze aanpak."

De resultaten zijn alvast veelbelovend. In meer dan 70% van de gevallen krijgen gasten terug een stabiel gewicht na het volgen van het programma.

"We hadden een patiënt in OCMW Hoogstraten," voegt Luk glunderend toe, "die vastzat aan bed of rolstoel. Drie maanden na het starten van zijn Tienstappenplan had hij terug genoeg kracht om even op te staan en zelfs een beetje rond te stappen, met kleine pasjes. Zo'n moment alleen al maakt het de moeite waard."

De cijfers tonen aan welke sleutelrol goede voeding speelt als het erop aan komt om gasten fit te houden, zowel fysiek als mentaal. Voor veel patiënten betekent het programma een beetje meer zelfredzaamheid, en wat meer hoop voor de toekomst.