Hier zijn we dan, een paar weken uit elkaar om International Vegan Day te vieren. Heb je ooit het eerste artikel gelezen dat we publiceerden, dat alle voordelen van een vegetarisch dieet presenteert? Soms worden de twee soorten diëten door elkaar gehaald omdat ze hetzelfde principe hebben: alle dierlijke eiwitten verbieden en vervangen door plantaardige eiwitten. Maar veganistisch zijn betekent ook nee zeggen tegen zuivelproducten, eieren, honing en andere afgeleiden. 

Veganisme: veel meer dan een trend

Veganistisch  zijn gaat niet alleen over het eten van tofu. Vandaag de dag zijn er tal van alternatieven en nieuwe producten die speciaal zijn ontworpen zonder dierlijke eiwitten. Recepten lopen ook over van creativiteit om vlees of eieren te vervangen. Heb je ooit een kikkererwtenburger of 100% vegan wortelcake “energy balls” geproefd?

Sinds enkele jaren begrijpen bedrijven en de cateringsector dat dit meer is dan alleen een trend en om aan de behoeften van deze consumenten te voldoen, hebben ze besloten om hun menu's aan te passen. Aan de kant van de internationale beroemdheden beweren steeds meer beroemdheden dat ze veganistisch zijn en hebben ze hun omgeving kunnen overtuigen van de voordelen van dit dieet. Ze pleiten dus voor respect voor de dieren, de planeet en hun eigen gezondheid. Wist u dat onder de veganistische sterren deze personen zich bevinden: Natalie Portman, Joaquin Phoenix, James Cameron, Jared Leto, Mike Tyson, John Salley, Venus Williams, Lewis Hamilton en Al Gore.

Maak het leven gemakkelijker als veganist

In ons vorige artikel hebben we ook alle voedingsmiddelen waar veganisten van houden (dus natuurlijk zonder stoffen van dierlijke oorsprong of afgeleiden) op een rijtje gezet. Voor een extra helpende hand hebben we ervoor gekozen om 5 praktische toepassingen te tonen.

Allereerst zijn er toepassingen voor het scannen van artikelen in de winkel. Dit maakt het mogelijk om hun energiewaarden te kennen, maar ook hun voedingsscore. Yuka evalueert de kwaliteit van het voedsel ( alsook van de cosmetica) en doet aanbevelingen. In dezelfde lijn vonden we ook Kwalito. Met deze twee toepassingen kunt u ook uw voedingsvoorkeuren coderen om beter geadviseerd te worden in uw keuzes.  

Vervolgens zijn hier 2 opvallende applicaties om gegarandeerd 100% veganistische  voeding en recepten te vinden: Green Kitchen en GoNutss. Tot slot, maar niet te vergeten, de HappyCow-applicatie vermeldt alle adressen (bar, restaurant, broodjeszaak, kruidenierswinkel...) in de wereld, ja ja zelfs in België, die u eten en gerechten aanbieden die speciaal voor veganisten zijn ontworpen. 

Je hebt het wel begrepen, je hebt geen excuus meer om dit dieet niet te proberen!