Door deze Covid-crisis hebben we veel liefdadigheidsinitiatieven gezien. We hebben de menselijke solidariteit op zijn best gezien. De crisis duurt al het hele jaar 2020, sinds maart. Een van de dingen die we in deze complexe periode hebben gezien zijn de werknemers die essentieel zijn voor onze samenleving en die de economie van dit land aansturen. 

[Artikel geschreven door Seppe Eloot, Sustainability Manager]

Een gezond lichaam voor een gezonde planeet      

Terwijl de Covid-crisis alomtegenwoordig is, is de klimaatcrisis natuurlijk niet verdwenen. Tijdens deze beperkte zomer heeft de bevolking meer dan ooit gewandeld, gefietst en gelopen. Er wordt meer dan ooit genoten van wat de natuur ons te beiden heeft. Willen we zelf gezond blijven, zullen we een gezonde planeet nodig hebben. De coronacrisis maakt het nog maar eens duidelijk dat voorkomen beter is dan genezen. Dit geldt voor zowel voor een pandemie als voor extreem weer.

De klimaatcrisis durven herkennen

Vandaag de dag zien we versnelde maatschappelijke evolutie om een heel zichtbare en acute vijand het hoofd te bieden. De economie wordt in een sneltempo hervormd. Als we erin slagen in die hervorming ook rekening te houden met de klimaatproblematiek zijn we alweer een stap verder om een veel grotere en sluipende crisis te voorkomen.

We moeten ons nu richten op de behoeften van de planeet waarop we leven om de nieuwe economie te creëren, en niet op de plaats die we zo veerkrachtig vinden en waarvan de middelen oneindig zouden zijn. 

Het Planet Compass Programma

Laten we meesurfen op het momentum van deze crisis om te versnellen in onze aanpak van de volgende crisis. Het is hoopgevend om te zien dat onze klanten blijven vragen naar gezonde, lokale en duurzame voeding. Het is inspirerend om te zien hoe ons personeel in een nieuwe wereld met zeer strikte hygiënemaatregelen toch op zoek gaan naar de meest duurzame verpakking en werkwijze.

We zien zowel bij onze mensen als onze consumenten dat de transitie richting een groene economie bovenaan het verlanglijstje blijft staan.

We zien bij onze collega's en consumenten dat de overgang naar een groene economie bovenaan het verlanglijstje blijft staan. Bij Compass Group hebben we het Planet Compass programma ontwikkeld, dat ons in staat stelt om onze projecten samen te brengen volgens een duurzaamheidsrichtlijn. Vandaag de dag blijven we meer dan ooit gezonde en duurzame gerechten bereiden, blijven we plastic zoveel mogelijk verbieden en blijven we zoeken naar nieuwe initiatieven om onze voedingsvoetafdruk te verkleinen. Laten we proberen niet terug te gaan naar "business as usual" na deze crisis zonder iets te hebben veranderd, maar laten we het waarschuwingssignaal van onze planeet ter harte nemen. 

De pandemie heeft ons geleerd dat rampen geen grenzen respecteren, dat solidariteit zeer krachtig is, dat we wetenschappelijk advies niet aan ons voorbij mogen laten gaan en dat uitstel dodelijk is. Al die lessen gelden ook voor de klimaatcrisis. Laat ons ook dié curve afvlakken.