Ongeveer een derde van al het voedsel dat jaarlijks wereldwijd geproduceerd wordt gaat verloren. Compass Group, wereldleider in food services, houdt vandaag Stop Food Waste Day, een internationale actiedag tegen voedselverspilling, en dit in partnerschap met zo’n 140 Belgische klanten en internationale topklanten als Google en HSBC.

article stop food waste day 2019

Stop Food Waste Day werd in 2017 in het leven geroepen door Compass Group USA. Het is een jaarlijks evenement dat aandacht vraagt voor voedselverspilling, en dat de voedingsindustrie wil aanmoedigen om doorheen heel de keten, farm-to-fork, de hoeveelheid verspild voedsel terug te dringen. 

In België lanceert Compass: 

  • Stop Food Waste Day-campagne in 140 klantenlocaties;
  • Stop Food Waste tips voor onze eindgebruikers;
  • Interne showkeukens en workshops met tips en tricks om voedselverspilling te vermijden;
  • Sociale mediacampagne met de internationale hashtag #stopfoodwasteday.

Dominic Blakemore, Chief Executive, Compass Group: “Voedselverspilling is een ernstig probleem in de wereld vandaag en, als wereldleider in food services, zijn wij vastbesloten om ons deel te doen om daar verandering in te brengen. Samen met leveranciers, partners, klanten en consumenten in onze 50 markten focussen we erop onze mensen en klanten bewust te maken van de rol die zij kunnen spelen in het verminderen van verspilling, vandaag en elke dag.”
Compass Group UK heeft zich alvast tot doel gesteld haar voedselverspilling met 50% terug te dringen tegen 2030.

Bart Matthijs, Managing Director Compass Group België: “Wij Belgen verspillen ongeveer 3,6 miljoen ton voedsel per jaar. Het is lastig om harde cijfers te vinden, maar wij schatten dat 10 à 12% daarvan in de horeca en food services verloren gaat, met het gros van de verspilling in horeca. De gemiddelde voedselverspilling bij Compass Group Belgium ligt tussen de 6 en de 8%. Wij zijn vastbesloten om dat samen met onze klanten terug te brengen naar 5% over de komende twee jaar.”

Compass Group België stelt actief een aantal intiatieven voor aan geïnteresseerde klanten, zoals:

  • Weging en rapportage van overschotten op individuele locaties;
  • Samenwerking met Rikolto in geselecteerde locaties;
  • Recuperatie van overschotten, bvb. Fruit of dessert verwerken in smoothies en shakes, brood verwerken in croutons, …
  • Ondersteuning van klanteninitiatieven zoals TrimTrax of Leanpath
     

Meer over Stop Food Waste Day