Voor ons oktoberthema kozen we "Scary Good Eats ", de kunst om heerlijke seizoensgerechten te bedenken om van te watertanden.

Seizoensfood

De herfst is bij uitstek het notenseizoen. Kastanjes, hazelnoten, beukennoten en walnoten staan allemaal te wachten op geplukt te worden in onze bossen. Dat is een goede zaak, want noten zijn zeer goed voor je gezondheid: ze bevatten veel eiwitten, vezels en een resem aan mineralen en vitaminen. Je kan ze in hun onbewerkte vorm eten (zonder toegevoegde zouten of suikers), of ze mengen in een warm gerecht, met champignons bijvoorbeeld, voor een heerlijk herfstrecept.

Zijn noten je ding niet? Dan is er een breed scala aan herfstgroenten om uit te kiezen. Kool, bijvoorbeeld, of pastinaak, rapen, schorseneren, venkel of knolselder. Maar de koning van de herfst is natuurlijk de pompoen! Binnenkort vind je ze in elke supermarkt en op de stoep of in de voortuin van heel wat huizen. En er zijn heel wat lekkere recepten beschikbaar om pompoen te bereiden. In zijn geheel, gemarineerd, gebakken in de oven of in heerlijke soepen. Of wat dacht je van een stevige pompoenrisotto?

Boost je immuniteit deze herfst

Het is kouder buiten en we blijven vaak langer binnen. Soms in slecht geventileerde ruimtes waar ziektekiemen en virussen sneller van persoon tot persoon worden overgedragen. Ons team van diëtisten  beveelt een gezond dieet, rijk aan vezels, dat optimale ondersteuning biedt aan het immuunsysteem. Micronutriënten die essentieel zijn voor de bestrijding van infecties zijn vitamines A, B, C, D en E, net zoals ijzer, selenium en zink.

Vraag je je af waar deze essentiële vitaminen te vinden zijn? Hier is een kort overzicht:

  • Vitamine A -  vette vis, eigeel, kaas, tofu, noten, zaden, volle granen en peulvruchten.
  • Vitamine B -  granen, volkorenbrood, organen (zoals lever), eigeel, vis, gevogelte, volle granen en zaden.
  • Vitamine C- peterselie, paprika's, kiwi, waterkers, spruitjes, broccoli, boerenkool en citrusvruchten.
  • Vitamine D -  eieren, vis en bepaalde soorten melk en  margarine.
  • Vitamine E - noten, groene bladgroenten en plantaardige oliën.
  • IJzer - rood vlees, kip en vis, net als peulvruchten, volle granen en met ijzer versterkte granen (voor vegetarische alternatieven).
  • Selenium - noten, vlees, granen en champignons.
  • Zink - oesters en andere zeevruchten, vlees, kip, gedroogde bonen en noten.