In de cateringsector actief zijn wil zeggen dat je alles omtrent voeding tot in de details moet beheersen. En daarvoor kunnen we gelukkig ook rekenen op onze chefs en ons team van diëtisten. In tegenstelling tot wat velen denken bestaat hun job uit veel meer dan calorieën berekenen en allergenen definiëren. Er komen immers nog een pak uitdagingen bij. Lees mee wat een diëtist bij Compass Group doet op een doorsnee dag.

(foto vlnr: Nicolas Bouckaert, Kirsten Struyfs, Lotte Hellinckx, Wendy De Munter)

Compass Group dieticians Wendy De Munter Nicolas Bouckaert Lotte Hellinckx

Menu's op maat voor al onze klanten

Natuurlijk richten diëtisten zich op de gezondheid en veiligheid van de consument , alsook op de hygiëne en kwaliteit van de producten. Daarnaast zorgen ze ervoor dat ze voldoen aan alle richtlijnen die worden opgelegd door de overheid of door de klant (voor bepaalde zorginstellingen of voor scholen bijvoorbeeld).  
Wendy de Munter legt uit: "Wij geven zoveel mogelijk voedseladvies. Maar de belangrijkste uitdaging is om evenwichtige menu's samen te stellen zodat ze aan alle behoeften voldoen.  Het is een kwestie van het vinden van een goed compromis met alle betrokken partijen: de interne operationele managers die het operationele verzorgen, de klant, de chef en zijn keukenteam, en natuurlijk ook (en bovenal) de eindconsument.

Voeg daar nog de gezondheidskwesties aan toe die we moeten aanpakken. Onze diëtisten trachten de porties vlees te verminderen (100 g is de ideale hoeveelheid per bord) en om meer keuzes te bieden in groenten en fruit. Vegetarische recepten zijn nu al veel gevarieerder en toegankelijker. Dankzij de theoretische en wetenschappelijke kennis van onze diëtisten kunnen we voor iedereen de juiste menu's samenstellen. Wij bieden een ruime selectie gerechten aan, genoeg om iedereen te plezieren. Maar we nodigen de eindklant ook uit om na te denken over zijn voeding en voor de gezondste optie te kiezen.

Efficiëntere service en hulpmiddelen

Het team van diëtisten bestaat uit Kirsten Struyfs, Nicolas Bouckaert, Lotte Hellinckx en Wendy de Munter. Elk heeft zijn eigen specialiteiten en samen vullen ze mekaar perfect aan om te voldoen aan de vragen en noden van onze drie segmenten. 
"Wanneer het gaat om de samenstelling van menu's," zo vertelt Wendy, "focussen we bij Eurest en Scolarest meer op preventie. Bij Medirest gaat het meer over zorg, curatie. In zorginstellingen zorgen we ervoor dat onze koks gezonde en smakelijke maaltijden klaarmaken. Als het niet lekker is eet de patiënt niet of minder, en dat kan vaak de aanzet zijn tot ondervoeding.

In onze toolbox hebben we o.a. ons 10-Stappen-Plan waarbij we het dieet en de omgeving van de patiënt analyseren, wat nodig is in geval van ondervoeding. We zitten samen met het verpleegkundig personeel die ons alle nodige info geven zodat wij een gepersonaliseerd menu kunnen samenstelling. Dat houdt rekening met de gezondheidstoestand van de patiënt en met de doelen die we met hem of haar willen bereiken.
Daarbij gebruiken we FoodWare, een maaltijdmanagement-systeem dat we zelf ontwikkelden en dat ervoor zorgt dat elke patiënt de juiste maaltijd krijgt op het juiste moment. 

En om af te sluiten werken we met YouMeal om voedingswaarden te berekenen, allergenen te rapporteren, ingrediëntenlijsten te maken en de milieu-impact van onze recepten te bekijken."

Dit vermijd je best

"Waar we echt mee moeten oppassen zijn trends en hypes," zo gaat Wendy verder. "We moeten ons focussen op betrouwbare informatie waar we ervaring mee hebben en die we uitvoerig getest hebben, en niet meegaan in de gekte van het moment. Onlangs werd zo gesuggereerd dat aardappelen slechte voeding zijn en dus vermeden moeten worden. Maar, als diëtisten weten we heel goed dat aardappelen uitstekend zijn voor de gezondheid. Natuurlijk, mits je ze goed bereidt, zonder teveel vetten te gebruiken!"