Waarom we naar nostalgisch comfort eten grijpen om stress te verlichten

Wat is comfort food?

Comfort food is voeding dat emotionele en psychologische troost biedt aan degene die het eet. Het bestaat meestal uit gerechten met veel koolhydraten, vet, suiker of zout, zoals macaroni met kaas, aardappelpuree, gebakken kip, gegrilde kaassandwiches of chocoladekoekjes. Comfort food heeft vaak nostalgische associaties met de kindertijd of een tijd waarin het leven eenvoudiger was. Ze worden ook vaak geassocieerd met tijden van stress en angst, omdat ze een gevoel van warmte en veiligheid geven.

De wetenschap achter comfort food

Wanneer we comfort food eten, zoals macaroni met kaas of tosti's, activeert dat de plezierreceptoren in onze hersenen. Dit veroorzaakt de afgifte van serotonine, een feel-good hormoon dat ons helpt ons ontspannen en tevreden te voelen. Het vrijkomen van deze hormonen vermindert de activiteit in de hersengebieden die verantwoordelijk zijn voor angst en verdriet, wat gevoelens van stress of angst kan helpen verlichten.

Comfortvoeding werkt als een antidepressivum omdat het dopamine vrijmaakt (de neurotransmitter die verantwoordelijk is voor motivatie), wat ons een gevoel van voldoening geeft en ons aanmoedigt om te blijven eten, zelfs als we eigenlijk niet meer voedsel nodig hebben. Dit soort beloningssysteem versterkt het plezierige effect van comfort food.

Uit onderzoek is ook gebleken dat bepaalde gemaksvoedingsmiddelen werken als natuurlijke pijnstillers door hun hoge gehalte aan morfineachtige stoffen, endorfine genaamd, die vrijkomen als we ze eten. Endorfine bindt zich aan de opioïde receptoren in onze hersenen die de pijnperceptie regelen, waardoor de pijn tijdelijk wordt verdoofd totdat het effect verdwijnt. Studies hebben zelfs aangetoond dat het eten van comfort voedsel migraine hoofdpijn met 50% kan verminderen.

Naast de fysieke effecten op ons lichaam heeft comfort food ook een sterke psychologische werking. In tijden van stress of angst herkennen onze hersenen deze gevoelens als bedreigingen en zoeken ze reflexmatig naar iets waardoor we ons beter gaan voelen. We grijpen dan vaak naar vertrouwde voedingsmiddelen zoals macaroni met kaas of chocoladekoekjes in plaats van naar gezondere opties zoals fruit en groenten.

De associatie tussen dit soort voedsel en gevoelens van veiligheid kan zo sterk zijn dat ze in feite de fysiologische behoeften van ons lichaam overstemmen; als we ons down voelen, maar toch energie nodig hebben, zullen we waarschijnlijk eerder naar iets suikerachtigs grijpen dan naar een appel.

Gezond of niet?

Hoewel er veel discussie is over de vraag of comfort food gezond is of niet, kan het vermogen ervan om ons een emotionele oppepper te geven niet worden ontkend. Het helpt om stress, angst en depressie te verlichten. Verder biedt comfort food ook fysieke verlichting van pijn door te werken als een natuurlijke pijnstiller, omdat suikers en vetten zorgen voor het vrijkomen van endorfine.

Comfort food heeft voor veel mensen een speciaal plekje in hun hart omdat deze gerechten hen vaak herinneren aan gelukkige momenten uit hun kindertijd of een gevoel van veiligheid geven in moeilijke tijden; welke maaltijd of snack je ook kiest, het zal altijd dierbare herinneringen oproepen en ook fysieke voordelen bieden doordat het tegelijkertijd als antidepressivum en natuurlijke pijnstiller werkt!

 

Comfort food als guilty pleasure?

Comfort food wordt vaak gezien als een verwennerij, maar het hoeft niet ongezond te zijn. In feite zou comfort food ons op meerdere manieren moeten voeden.

Hier zijn enkele gerechten die je het warme en donzige gevoel geven waarnaar je hunkert, terwijl ze je lichaam voorzien van alle voedingsstoffen die het nodig heeft.

Kippensoep met zoete aardappel & boerenkool

Niets is zo comfortabel als heerlijke kippensoep. Ga gerust nog een stapje verder door toevoeging van zoete aardappel en boerenkool voor wat extra smaak en voeding.

Het is perfect voor een koude winterdag of als je je niet lekker voelt. Serveer dit met wat knapperig volkorenbrood voor een gemakkelijke maaltijd die zowel je ziel als maag verwarmt!      

Herderstaart

Een klassieke herderstaart is niet alleen geruststellend, maar ook ongelooflijk bevredigend. Begin met een basis van mager gemalen rundvlees of kalkoen gemengd met groenten zoals in blokjes gesneden wortels, selderij, ui en knoflook.

Vul aan met wat aardappelpuree en bak de taart goudbruin. Je krijgt alle voldoening van een zwaar gerecht zonder het schuldgevoel!                                                                                                             

Romige polenta met champignons en spinazie

Polenta heeft een romige textuur die zelfs het eenvoudigste gerecht bijzonder maakt. Deze variatie combineert polenta met champignons en spinazie voor wat extra smaak en voeding.

Serveer het als onderdeel van een brunch of diner – wedden dat het één van je favorieten wordt?

Conclusie

Of je nu op zoek bent naar iets lichts en gezonds of iets hartigs en toegeeflijks, deze comfort food gerechtjes zullen je altijd goed bevallen. Dus de volgende keer dat je behoefte hebt aan wat feel-good food, probeer dan één van deze maaltijden – ze zullen je niet teleurstellen!