Al meer dan 60 jaar zijn plastics niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Van revolutionair materiaal waar je haast alles mee kan, zijn ze tegenwoordig meer het equivalent van de suikeroom die aan het eind van de feestdis telkens dezelfde grappen vertelt. Was ooit grappig en je ziet hem nog graag, maar….tja….
In elk geval zijn plastics tot op vandaag niet weg te denken uit onze maatschappij. En, tja, waarom zou het ook?

Plastics zijn namelijk goedkoop en eenvoudig te produceren. Ze zijn licht en transporteren dus makkelijk, en ze zijn ook immens sterk en flexibel zodat je ze werkelijk overal terugvindt.

Ook naast de kant van de weg of in onze oceanen, jammer genoeg. En daar wordt hun sterkte een nadeel, want eenmaal ze er liggen blijven ze daar ook. Veel langer nog dan die ruim zestig jaar dat ze al bestaan.
En voilà, daar het probleem van plastics in een notendop: ze zijn zo duurzaam (lees: ze gaan lang mee) dat ze weinig duurzaam zijn (lees: ze hebben een negatieve impact op het milieu.)

(foto: volledig plastic interieur, Sormani Italia)

En wat dan nu?

De plasticberg wordt alsmaar hoger, en in veel landen is de recyclagegraad nog veel te laag. Tijd voor maatregelen dus, en een daarvan is een verbod op Single Use Plastics dat de Europese Commissie heeft ingevoerd.
Een heel pakket aan maatregelen moet ervoor zorgen dat de hoeveelheid plastic in onze natuur stevig naar beneden gaat. Dat vraagt natuurlijk om sensibiliseren en om nieuwere, betere producten. Maar daarnaast worden ook een heel aantal items gewoon verbannen, en dan voornamelijk Single Use Plastics. Dingen die je maar een keer gebruikt. Bestek, borden, rietjes, roerstaafjes, wattenstaafjes en voedingsverpakking van piepschuim zal je vanaf de zomer van 2021 steeds minder zien.

En ook onze sector moet op zoek naar alternatieven. Daarvoor hebben we gelukkig niet gewacht tot de aankondiging van de Commissie. Inmiddels heeft Compass al een SUP-gids (Single Use Plastics) die de do’s en don’ts uit de doeken. Daarnaast hebben we ook al een volledige catalogus van vervangende producten. En dat rollen we in snel tempo uit, want Compass besliste eerder al om al vanaf 1 april komaf te maken met SUP’s. Vanaf dan gebruiken we onze (kleine) stocks op en tegen juli 2021 zijn we helemaal SUP-vrij.

Maar mijn lepeltje is toch composteerbaar?

Welnee, helemaal niet, zelfs niet als het gaat om een lepeltje uit bioplastics.
Bioplastics zijn plastics van biologische oorsprong (bijvoorbeeld maïs). Maar ondanks dat ze vaak verkocht worden als biodegradeerbaar of composteerbaar zijn ze dat niet in de Belgische (en meeste Europese) verwerkingsinstallaties. Ze breken amper sneller af dan conventionele plastics en worden in de praktijk gewoon gefilterd en samen met het restafval verbrand.  Dat is dus niet echt een oplossing. Logisch dan ook dat ook bioplastic-producten mee onder de Europese ban vallen.

Dan maar karton?

Kartonnen bekers en salad bowls zijn vandaag de dag alomtegenwoordig. Wat veel mensen niet weten, is dat ook deze kartonnen producten een dun laagje plastic bevatten om het vocht en vet binnen te houden. Dat maakt het zeer moeilijk om deze materialen te recycleren.

Een suikerriet-bowl en houten bestek dan? Dat is zeker een optie maar ook deze producten kan je helaas niet recycleren. Dat wil zeggen dat dat houten lepeltje een hele weg heeft afgelegd om vervolgens 3 seconden gebruikt te worden, in de vuilbak te belanden en uiteindelijk verbrand te worden. 

Weg met het wegwerpdenken!

Eigenlijk zijn wegwerpplastics maar een deel van het verhaal. Ons wegwerpdenken is het andere deel.
Wanneer we dit soort plastics blijven inzetten zal er steeds een grote impact op het milieu zijn, ongeacht het precieze type materiaal.

Soms zijn ze écht onmisbaar, en dan ligt de oplossing in recyclage en het ‘sluiten’ van de afvalstroom.

Maar vaak zijn ze niet onmisbaar maar gewoon heel handig.

Wie tussen de lijnen van de Single Use Plastics Ban leest, ziet er 1 groot pleidooi voor herbruikbare materialen. Hoe vaker een materiaal herbruikt wordt, hoe kleiner de milieuimpact immers is. En dat geldt zeker ook voor de herbruikbare voedsel- en drankverpakkingen die we nu gebruiken.

Het loont in elk geval de moeite voor ieder van ons om eens na te denken waar we vandaag al kunnen omschakelen naar herbruikbare verpakkingen, bestek, enz. Zo worden we vandaag al een stukje consument van de toekomst.

door Seppe Eloot
Compass Group Belgium Sustainability Manager

Wat kan je vandaag doen?

Om onze klanten en onze operationele mensen te helpen, heeft Compass Group een reeks materialen ontwikkeld om bewustzijn te creëren en betere keuzes te stimuleren.
De posters hierboven zijn slechts één item. We hebben ook een uitgebreide handleiding voor kunststoffen voor eenmalig gebruik gemaakt die de disposables laat zien die we moeten vermijden en ook de beste alternatieven.

Om die verandering mogelijk te maken, hebben we ook een interne catalogus ontwikkeld met een volledig scala aan acceptabele alternatieven en hebben we samengewerkt met leveranciers zoals Mepal om een set herbruikbare bekers, flessen en containers te leveren.

Meer weten? Neem vandaag nog contact op met uw Compass Operational of Account Manager en zij laten u graag zien wat er mogelijk is.

planet earth wrapped in plastic with Planet Compass logo