21st century corporate restaurant

(foto) Hoe een bedrijfsrestaurant er in de 21ste eeuw écht uitziet!

“Gefrituurd voedsel, puree uit een pakje, ketchup vol suiker en vlees vol vet.”
Het blijkt ook anno 2021 nog steeds het beeld te zijn dat heel wat buitenstaanders hebben van de food services sector. Vettigheid, goedkope brol, massaproductie, …

 

Dat ik bovenstaande mocht lezen op de pagina’s van een Vlaamse kwaliteitskrant doet de wenkbrauwen fronsen. Alhoewel… als ik al eens een journalist van verder volstrekt respectabele media aan de lijn krijg moet ik toch eerst altijd even uitleggen wat dat nu precies is, die food services sector.

Dat de bron een hippe, bevlogen ondernemer was met nieuwe ambities in diezelfde food services verbaasde me al minder. Er zijn de afgelopen jaren heel wat ambitieuze ondernemers geweest die, knappe plannen onder de arm, hun tanden stukbeten op de realiteit van onze sector. En die, en passant, de nood voelden om de aanwezige spelers in die sector in meerdere of mindere mate te schofferen.

Maar deze keer moest ik toch even slikken. Want onderaan het artikel, in vette letters, stond die ene oneliner waar elke journalist ‘het’ voor doet: “Veel bedrijfsrestaurants zijn kankerkeukens. Wij bieden gezonde voeding aan.”

Het stond daar écht. In print. Kankerkeukens.

(foto) Compass-chef maakt een LiMiMotion-maaltijd klaar voor een gast met fysieke eetstoornissen.

 

Het stond daar echt. In Print. ‘Kankerkeukens.’

Wat een vies woord.
Wat een vieze manier om jezelf en je nieuwe plannen in de kijker te zetten.
Wat een ontkenning van het fantastische werk dat food services bedrijven en hun 15.000 medewerkers elke dag leveren in dit land.

We namen zelf contact met bovenstaande bevlogen ondernemer. Vroegen hem beleefd om zijn excuses, maar nodigden hem ook uit op de koffie (thee kon ook). Voor een blik achter de schermen van Food Services anno 2021. The real thing, niet het waanbeeld dat hij uit commerciële overwegingen ophing in de krant.
Voor een bezoek aan onze keukens ook, een praatje met onze chefs. Een gelegenheid om met échte mensen een babbeltje te slaan over wat er écht toe doet: onze gezamenlijke liefde voor lekker en gezond eten.

Zijn antwoord, twee lijntjes, drukte verbazing uit omdat we ons aangesproken voelden en de ingetogen blijdschap dat we dezelfde visie deelden. Ik twijfel sterk aan beide.

Compass heeft écht een ‘kankerkeuken’

Weet je, hoewel het nooit in ons zou opkomen om haar op te zadelen met zo een vunzige, denigrerende naam: die kankerkeuken hebben we echt!

Een paar keer per jaar toch, voor een dag. Wanneer onze zorgspecialisten, voedingsdeskundigen en chefs, bij mekaar komen en voeding bedenken voor mensen die door die vreselijke ziekte (of een andere aandoening) niet meer toekomen aan écht, normaal eten. Waar we brood bakken dat ook een kankerpatiënt smaakt zodat hij terug wat zin krijgt in eten. Waar we maaltijden verzinnen die mooi, lekker, gezond én eetbaar zijn. Zodat mensen met fysieke eetstoornissen toch voedsel opnemen en aansterken, in plaats van weg te kwijnen, achteruit te gaan en ...

 

Het verhaal in de kwaliteitskrant was stevig gekruid. Wellicht om te verdoezelen dat de inhoud niet zo appetijtelijk was!

 

Kankerkeuken! Dat gaat straal voorbij aan het feit dat wij échte mensen zijn, échte professionals ook. Met échte keukens, échte chefs en échte ‘sous’ en…
Mensen die niet zozeer getraind als gedrild zijn in hun vak. In productkennis, in voedselveiligheid, in creativiteit en in klantenbeleving. Mensen met métier! En met een passie voor hun vak en voor het eten dat ze elke dag in moeilijke omstandigheden op talloze borden toveren. Eten dat geanalyseerd en geproefd wordt voor het op een bord mag.

Want wisten jullie, beste ondernemer en journalist, dat élk recept dat wij bedenken onder de loep genomen wordt door onze diëtisten én door een forum van chefs?
Dat elk recept na het doorstaan van die keuring vervolgens (extern) geanalyseerd wordt zodat we onze klanten, tot in de kleinste details, kunnen vertellen hoe het zit met ingrediënten, voedingswaarden, allergenen, tot zelfs CO2-voetafdruk toe?
Dat in elk van onze keukens echte chefs achter de potten staan?

Het verhaal in de kwaliteitskrant was stevig gekruid. Wellicht om te verdoezelen dat de inhoud niet zo appetijtelijk was.

Wie écht wil weten hoe onze wereld eruitziet is altijd welkom. Voor een koffietje (thee kan ook) en een lekker, gezond slaatje van Tom&Della’s, ons eigen premium merk. Handmade in Eke, begot, door echte chefs! En natuurlijk ook voor een babbel over onze passie, gezond en lekker eten, en onze ambitie om de food services van de toekomst vorm te geven.

Smakelijk alvast.

Johan Poelmans