Jaarlijks gaat het nationaal foodservicecongres door, een belangrijk evenement waarbij de laatste food service trends en ontwikkelingen aan bod komen en verschillende gastsprekers hun visie en inzichten komen delen met professionals uit de sector. 

Ook met Compass Group Belgium waren we aanwezig op dit congres. Gaande van de impact van de coronacrisis tot nieuwe technologische innovaties, hier zijn enkele belangrijke inzichten die we hebben geleerd uit de lezingen.

Corona heeft een impact gehad op de sector…, maar dwong bedrijven ook om te innoveren

Dat de coronacrisis slachtoffers geveld heeft in de Belgische foodservicesector, valt niet te ontkennen. De Belgische overheid trok een steunpakket uit van maar liefst 835 miljoen euro, een maatregel die welkom was maar uiteindelijk ruim onvoldoende bleek. Toch werd deze overheidssteun geapprecieerd door de sector, net als de tijdelijke verlaging van BTW in de horecasector en de tussenkomst voor een dertiende maand. Een golf van faillissementen komt er ondanks deze steunmaatregelen waarschijnlijk nog aan, en de economische prognoses blijven onvoorspelbaar ondanks de vaccins. Ook menuprijzen gingen fors omhoog na de crisis, waar schommelende grondstoffen en inflatie ook een rol bij spelen.

De coronamaatregelen en het op slot gaan van de sector dwongen de meeste bedrijven echter ook tot creativiteit en een versnelde evolutie. Nieuwe concepten en technologische innovaties werden versneld geïmplementeerd. Een duidelijk voorbeeld hiervan is de digitale menukaart, waarbij klanten via het scannen van een QR-code de menukaart van een restaurant of café op hun smartphone tevoorschijn kunnen toveren. Eenvoudig, efficiënt, en coronaproof, want er moeten geen menukaarten meer doorgegeven worden. Veel bedrijven hebben dus van de coronacrisis geprofiteerd om zich in de diepte te gaan verbeteren.

Food delivery is hot!

Geen verrassende ontwikkeling. De lockdowns en corona maatregelen hebben ons ertoe aangezet om allemaal massaal online eten te bestellen. Opvallend is dat het aanbod steeds meer wordt uitgebreid en dat zogenaamd exotische fastfood (zoals bijvoorbeeld sushi) zeer hard in trek is. Daarnaast is de concurrentie in de food delivery sector groot, en gaan bedrijven met elkaar de strijd aan wat betreft zowel de kwaliteit van de maaltijden als levertijd.

Waarde-creatie wordt alsmaar belangrijker

In tegenstelling tot wat verwacht werd na de crisis, verschuift alles in de markt tegenwoordig naar een gemiddelde prijs aan hoge functionaliteit. Klant is koning, en mensen zijn vooral op zoek naar beleving tegenwoordig. Waarde-creatie zorgt voor klanttevredenheid en een betere verhouding tussen prijs en voordelen voor de klant. Dit leidt op zijn beurt tot klantloyaliteit en een groter marktaandeel. Kortom, wie zich weet te onderscheiden van de concurrentie door een uniek concept of bepaalde voordelen voor de klant, heeft een streepje voor op de rest! Met een lage prijs alleen kom je er niet meer!

Zowel gezonde als duurzame voeding winnen aan populariteit

Een belangrijke consumptietrend die zich blijft voorzetten. Groene voeding blijft aan belang winnen; Gezonde voeding, plant based food, plant-forward diëten, duurzame voeding, en ga zo maar door…. Tegelijkertijd zien we dat food bedrijven steeds meer aandacht hebben voor een breder duurzaam perspectief, en zien we bijvoorbeeld ook de opkomst van duurzame verpakkingen en zero waste doelstellingen. Opvallend is dat er ook een tegenbeweging aan de gang is, en dat fast food parallel met gezonde voeding ook weer in de lift zit.

De oorlog om talent is helemaal losgebarsten, en er zijn flinke uitdagingen in de sector qua tewerkstelling

Door de coronacrisis vielen er veel ontslagen in de sector. Doordat de food industrie langzaam maar zeker zich hersteld van deze crisis, is er een grote vraag naar nieuw personeel in de sector. Tegelijkertijd is er sprake van een mentaliteitsverandering bij jongeren die willen werken voor de foodservicesector. Geld wordt minder belangrijk geacht dan een goeie work-life balans, en dat laatste wordt nu eenmaal niet altijd geassocieerd met het leven van een chef-kok of keukenpersoneel. Het is aan de foodservicesector om tegemoet te komen aan deze nieuwe eisen en tegelijkertijd de soms negatieve berichtgeving door de media van hoe de industrie omspringt met zijn personeel om te draaien.

Food tech bedrijven zijn in opmars

De foodservice sector blijft een uiterst competitieve business. Bedrijven zijn steeds op zoek naar nieuwe manieren om zichzelf heruit te vinden, en in het kielzog van lockdowns en corona-maatregelen hebben veel food bedrijven de razendsnelle ontwikkeling van technologie omarmd om oude klanten te kunnen blijven bereiken of nieuwe markten aan te boren.  Dit leidt ertoe dat food tech bedrijven als nieuwe speler op de markt komen. Deze bedrijven verkopen vooral food technologie en slimme innovaties. Een voorbeeld hiervan is de slimme koelkast als vervanging van het klassieke bedrijfsrestaurant, waarbij je via het scannen van een QR-code toegang krijgt tot een koelkast vol opwarmbare maaltijden en een app vervolgens je uitgaven bijhoudt.

Big Data zal in de toekomst een prominente rol spelen

Data-analyse zal steeds belangrijker worden op alle niveaus voor foodservice bedrijven. Aanbod kan bijvoorbeeld data-gestuurd worden, operaties kunnen via analyse verbeterd worden, de versheid van producten kan via data gegarandeerd worden… Bedrijven die in house gegevens verzamelen en de tools hebben om deze data te interpreteren en vertalen naar hun bedrijfsfilosofie zullen het meeste succes vergaren. Kennis van het algoritme is namelijk macht. Data driven menu’s zijn dus zeker geen verre toekomstmuziek meer.