2021 dwong de food industrie verder tot het inzetten op nieuwe ontwikkelingen en het omarmen van nieuwe technologieën. Welke food industrie trends komen eraan in 2022?

Onze foodtrendwatcher doet alvast enkele voorspellingen.

Klimaatpositief eten en ‘groen’ koken

Steeds meer mensen laten zich beïnvloeden in hun maaltijdkeuze door duurzaam gedachtegoed. Een groot deel van de CO2-uitstoot wereldwijd (= de drijvende motor achter klimaatopwarming) is namelijk afkomstig van de vee-industrie. De verwachtingen zijn dat het besef hiervan mensen zal leiden tot het eten van minder vlees. Momenteel wordt er vooral veel heil gezien in het vervangen van dierlijke eiwitten door plantaardige. Een voorbeeld daarvan is zuivelproducten gemaakt met plantaardige ingrediënten, zoals kaas of melk gemaakt van gras.

Meer en meer investeringen vloeien naar food start-ups die deze transitie omarmen, waardoor het aanbod en de kwaliteit van plant-based food alleen maar omhooggaat. Ook restaurants volgen in het kielzog van deze trend. Het zogenaamde ‘groene’ koken, waarbij duurzame ingrediënten uit lokaal geproduceerde en plantaardige voeding de basis voor recepten vormen, zal een belangrijke trend worden in de restaurantindustrie.

Bij Planet Compass proberen we deze trends actief te vertalen naar een duurzame strategie, zodat we als ’s werelds grootste aanbieder van food services ook een positieve impact hebben op het milieu. Bij ons eigen retailmerk Tom & Della’s hebben we alvast enkele plant-based maaltijden in het gamma opgenomen.

Een snelle, gemakkelijke hap op je bord

Het leveren van maaltijden zit in de lift, geen verrassende ontwikkeling door de aanhoudende coronarestricties wereldwijd. 'Dark kitchens' zijn keukens die puur focussen op de productie van bezorgmaaltijden, en zullen in 2022 als het gaat om aantal uitbreiden en hun afzetgebied verder vergroten. De tijd dat je alleen maar fast food thuis kon laten leveren, lijkt dus voorbij, want ook het aanbod blijft verder uitbreiden.

Bij Compass Group Belgium lanceerden we recent onze eigen lijn van dark kitchens onder de naam DARKK. Een andere trend is de opkomst van flitsbezorgers, die op tien minuten tijd maaltijden en boodschappen kunnen leveren aan huis. Dit wordt gerealiseerd door het strategisch positioneren van dark kitchens binnen een afgebakend gebied als actieradius, zodat er razendsnel geleverd kan worden. Of deze verkorte timing de verwachtingen van de consument verder zal doen opschuiven voor de hele markt, valt nog af te wachten.

Cafés in een nieuw jasje

Cafés zullen nog meer inzetten op beleving en een divers aanbod om klanten terug te lokken na de coronarestricties. Dit zijn enkele opvallende nieuwe trends: zelftaps, vegan borrelhapjes, zelfgemaakte frisdranken, pokébowls als cafésnacks, tot zelfs kroegen met zelf gebrouwen bier of sterke drank.

De hotelsector zal met foodformules blijven experimenteren

Corona veroorzaakte een terugval van het toerisme wereldwijd, en veel hotels zagen zwarte sneeuw. Dit zorgde ervoor dat velen van hen gedwongen werden tot vernieuwing en het door elkaar schudden van hun vaste formules. Zo zagen we o.a. de opkomst van privé-diners op de hotelkamer of afhaalontbijten.

Hotels investeerden ook flink in apps die de selfservice van food op contactloze manier mogelijk maken. Verder is er bij hotels ook een groeiende vraag naar digitale platforms die hun aankoopformules verder moeten stroomlijnen.

Bij Compass Group Belgium proberen we via ons inkoopplatform Xandrion zo’n sterk platform aan te leveren.

Robots als helpende hand bij tekort horecapersoneel?

Automatisering wordt een belangrijke tool bij het opvangen van het tekort aan horecapersoneel. Zogenaamde fast casual-zaken, een Amerikaanse uitvinding waarbij je aan de counter zelf maaltijden gaat bestellen en afhalen, winnen nu ook in Europa stilaan aan populariteit.

Verder experimenteert de VS ook al met robots in de horeca. Zo bestaan er al apparaten die verse salades kunnen prepareren of maaltijden kunnen opdienen. Hoe meer geavanceerd deze technologie wordt, hoe meer de consument bereid zal zijn om deze ontwikkelingen te omarmen.

Diversiteit in de keuken blijft een werkpunt …, maar er is stilaan beterschap!

De horecasector blijft een door mannen gedomineerde industrie. Er zijn weinig vrouwelijke sterrenchefs en in de keukens blijf je als het gaat om personeel vooral mannen tegenkomen.  Binnen de sector groeit de belangstelling voor betere en meer flexibele arbeidsvoorwaarden voor het personeel, waardoor hopelijk ook meer ruimte zal komen voor diversiteit.

Deze evolutie zal naast het inzetten op technologische automatisering van nodig belang zijn voor het opvangen van het personeelstekort binnen de horeca. Door jaar in jaar uit te streven naar het winnen van de Belgische Top Employer-award, wil ons bedrijf alvast streven naar een stimulerende werkomgeving voor al onze werknemers.