Georganiseerd door IDF en WHO wordt Werelddiabetesdag gevierd op 14 november, de verjaardag van Frederick Banting, die in 1922 samen met Charles Best insuline ontdekte. In dit artikel willen we de problematiek rond deze ziekte onder de aandacht brengen en uitleggen voor welke aanpak het Medirest-segment heeft gekozen om het leven van patiënten en bewoners te verbeteren.

Werelddiabetesdag

De Werelddiabetesdag vestigt de aandacht op kwesties die van het grootste belang zijn voor de diabetesgemeenschap en plaatst de ziekte op de voorgrond. De jaarlijkse campagne voor de Werelddiabetesdag op 14 november heeft de volgende doelstellingen:

  •     Om de IDF-bewustzijnscampagne het hele jaar door te ondersteunen.
  •     Het belang van de acties ter bestrijding van diabetes te bevorderen 

Hoe kunnen we mensen met diabetes helpen?

Als voedingsspecialist in de gezondheidszorg houden ons Medirest-teams zich dagelijks bezig met mensen die lijden aan diabetes. We kunnen zelfs onderscheid maken tussen twee groepen: diabetici die om medische redenen een strikt dieet moeten volgen en bewoners (vaak ouderen) waar over de hele lijn aandacht nodig is, maar waar bepaalde afwijkingen zijn toegestaan.

Een strikt dieet volgen voor diabetici

In het eerste geval vervangen we suiker door zoetstof. We bespreken en geven de nodige adviezen aan de artsen en de directie van het ziekenhuis. De diëtisten van Medirest kunnen hun kennis gebruiken om ervoor te zorgen dat we een adequaat dieet aanbieden dat aan alle voedingsbehoeften voldoet. We hebben onderzoek gedaan en een menu ontwikkeld dat perfect geschikt is voor diabeticiEen groot aantal van onze diëtisten zijn ook diabetseducator.

De kwaliteit van het leven van de bewoners verbeteren

Als het om ouderen gaat, ligt onze focus op de kwaliteit van het leven. We zorgen ervoor dat we hen voorzien van een aangepast dieet, we verminderen natuurlijk de hoeveelheid suiker, maar we zorgen ervoor dat de patiënt of bewoner het gevoel heeft dat hij of zij kan eten wat hij of zij wil, zonder zichzelf te hoeven onthouden. Zo serveren we bijvoorbeeld pudding zonder toegevoegde suiker, af en toe serveren we bananen, soms zelfs koekjes en gebakjes die speciaal zijn bereid volgens het diabetische dieet (waarbij suiker wordt vervangen door zoetstof), maar het uiterlijk is hetzelfde!

Catering in dienst van de gezondheid

We gaan ervan uit dat wanneer het gerecht lekker is, de patiënt of bewoner een betere eetlust zal hebben en meer zal willen eten. Deze aanpak maakt ook deel uit van de strategie van Medirest om ondervoeding te bestrijden. Of het nu gaat om mensen die lijden aan diabetes of een andere ziekte, ons uiteindelijke doel is altijd om een betere kwaliteit van leven te bieden, zodat de maaltijd hun beste tijd van de dag is!