Het eten van vegetarische of vegan maaltijden zit in de lift, en wordt in de mainstream ook steeds populairder.

Recent bespraken we al in een artikel over de food trends van 2022 hoe consumenten steeds meer een duurzamer voedingspatroon beginnen te omarmen door meer plantaardige voeding te eten. Hier zijn vijf bewijzen hiervoor die schetsen hoe deze trend zich in de voedingsindustrie ook laat voelen:

Fastfoodketens bieden steeds vaker ook plantaardige snacks aan

Van Burger King die vegan chicken nuggets lanceerde tot McDonald’s de voor het eerst met een MCPlant-burger op de proppen komt, de meeste fastfoodketens die nu plantaardige alternatieven aanbieden spreken over een waanzinnig succes. KFC rapporteerde zelfs dat hun vegan burgers tegenwoordig meer verkocht worden dan de gewone hamburgers en ook Subway heeft zijn aanbod aan vegan sandwiches al fors uitgebreid. Dit leidt tot een positieve feedbackcyclus.

De vraag naar plantaardig voedsel stijgt, dus de markt wordt ook interessanter voor restaurants en horeca. Het aanbod aan vegetarisch of vegan maaltijden wordt uitgebreid aan lagere prijzen, waardoor meer mensen geneigd zijn om er eens van te proeven.

De cijfers tonen een duidelijke opwaartse trend

Volgens Barclays zou er in de markt van alternatief vlees tegen 2029 maar liefst 100 miljard pond kunnen omgaan. Dit is ongeveer 10% van de internationale vleesindustrie. Er wordt geschat dat tegen 2050 dit bedrag nog fors kan oplopen tot maar liefst 1,4 biljoen dollar.

Het bedrijf Oatly (dat plantaardige melk verkoopt) ging recent de beurs op met een waarde van maar liefst 1,4 miljard. In sommige landen gaat het momenteel heel snel. De verkoop van vleesalternatieven, zuivel en eieren stijgt in de Verenigde Staten op dit moment bijvoorbeeld sneller dan die van producten van dierlijke oorsprong. Onderzoek uitgevoerd door Mintel toont aan dat meer dan één op de tien vlees-, vis- en gevogelte food startups in het Verenigd Koninkrijk zichzelf nu in de markt wenst te positioneren met vleesalternatieven. 

De consumptie van populaire media beïnvloedt mensen hun voedingskeuzes meer en meer

Mensen leggen hierdoor niet alleen sneller de link tussen plantaardig voedsel en hun eigen gezondheid, maar ook met de gevolgen hiervan voor de rest van de planeet. Populaire Netflix-documentaires zoals ‘Game Changers’ of ‘Cowspiracy: The Sustainability Secret’ hebben hier hun aandeel in.

Wanneer consumenten online op zoek gaan naar veganistische recepten of maaltijden, correleert dit grotendeels met de data waarop deze documentaires op streamingplatforms ook worden vrijgegeven. Studies tonen namelijk aan dat er een groot verband is tussen zowel het eten van plantaardige voeding en het verminderen van hart- en vaatziektes en de link tussen een veganistisch voedingspatroon en het verkleinen van je ecologische voetafdruk.

Naast plantaardig vlees dienen zich nog andere innovaties aan

Zo wordt er op dit moment lustig geëxperimenteerd met kweekvlees, waarbij vlees in laboratoria wordt geproduceerd uit dierlijke cellen. Het is dan niet langer een vereiste om dieren groot te brengen en te doden voor de productie van dierlijk vlees. Volgens recente polls staan consumenten wereldwijd steeds meer open voor dit idee.

Wordt dit de belangrijkste nieuwe ontwikkeling in de evolutie naar een wereldwijd duurzaam voedingspatroon? Dat zal de tijd uitwijzen. Maar dat ‘groen eten’ meer dan een hype is en zich meer zal doorzetten, is nu al een feit.

WIJ MENEN HET MET DIE PLANEET ONS

Niet overtuigd dat een gigant als Compass Group echt inzit met een betere wereld?
Daag ons uit en we overtuigen je graag!

Daag ons uit