Steeds vaker wordt ook in België eten gemaakt in zogenaamde spookkeukens of ‘dark kitchens’.

Benjamin Tytgat en Wesley Bolsius vertellen je wat meer over DARKK, een ghost kitchen-concept van Compass Group Belgium.

Dag Benjamin & Wesley. Wat is DARKK als je het in je eigen woorden zou moeten uitleggen?

Benjamin: DARKK is ontstaan vanuit de vraag van kleine Kmo's die op zoek waren naar een stabiele en betrouwbare partner om aan hun medewerkers een bepaalde vorm van catering aan te bieden.

Op die vraag konden we in het verleden niet altijd ingaan, omdat we steeds personeel dienden in te zetten op de sites zelf en de kosten dan hoog durfden op te lopen. Via DARKK konden we aan deze bedrijven een oplossing aanbieden. Dankzij DARKK hoeven hun werknemers niet meer altijd tijdens de middagpauze naar buiten wandelen om bij de broodjeszaak om de hoek een sandwich te gaan scoren, maar kunnen ze lekkere, verse en gezonde maaltijden tot bij hen laten komen.

Je kunt ons een beetje zien als de Takeaway.com of de Uber Eats van bedrijven. Wij brengen kwaliteitsvolle voeding elke dag vers tot bij de klant. Dit verloopt op een digitale manier via de bestel-app Click 4 Food. Het bestellen gebeurt de dag zelf nog, wat de levertermijn kort maakt. Betalen gebeurt hierbij vooraf, waardoor er voor medewerkers in een bedrijf ook minder gedoe is. Geen geld meer uitwisselen, geen transfers meer via Payconiq…

Hebben jullie het gevoel dat jullie met DARKK een unieke marktpositie hebben veroverd?

Benjamin: Ik denk niet dat we willen pretenderen dat we uniek zijn. Er bestaan al andere gelijkaardige formules bij onze concurrenten. Online betalen bestaat natuurlijk al langer. Wel willen we ons op een andere manier onderscheiden: onze prijzen kunnen voor de consument lager liggen omdat we een contract hebben met werkgevers. Dat moet je zien als een soort subsidie. Ook dat is niet uniek, een ander bedrijf kan dit ook wel doen, maar heeft meestal die gewoonte niet. Wij doen dit wel. Dat is onze vernieuwende toegevoegde waarde.

Wesley: Ik vind het wel ook uniek dat we als bedrijf belegde broodjes kunnen brengen op het niveau van kwaliteit en veiligheid zoals alleen maar Compass Group dat kan garanderen. We zitten als foodservice bedrijf met veel ervaring op dat vlak.

Benjamin: Het leveren van broodjes is één aspect wat we vandaag de dag doen. Ik ga misschien al wat vooruitlopen op de feiten, maar een upgrade van dit verhaal zou kunnen zijn dat we zelfs bijvoorbeeld ons personeel zouden kunnen leveren tot op de site. Je zou dan bijvoorbeeld voor twee uur iemand van ons kunnen boeken die tot op je bedrijf komt om daar op professionele manier soep te komen uitgieten. Ik denk dat dit servicegegeven nog wel unieker is dat het food delivery-gegeven. Service on site, digitaal besteld via een app.

Als het gaat om timing kan dit divers zijn, één uur eten serveren tijdens de lunch, achteraf nog wat koffiemachines aanvullen etc. Ook de B2B-dimensie hiervan kan in de toekomst nog interessant blijken, waarbij we × aantal cateringformules bijvoorbeeld voor meeting rooms op maat zouden kunnen uitwerken.

Wesley: Dit brede aanbod is wat volgens mij het unique selling point van DARKK.

Benjamin: We kunnen alleszins floreren in een B2C en B2B-context, en we kunnen dus zelfs een service on site leveren wanneer gewenst.

De naam DARKK is natuurlijk een allusie op de trend van ‘dark kitchens’, keukens die maaltijden produceren zonder fysieke plaats om te komen eten. Het is een ietwat atypische naam, maar wel opvallend. Hoe staan jullie hier zelf tegenover?

Benjamin: Ik vind het een gedurfde naam met lef, iets wat wel mag in deze sector. Persoonlijk vind ik dat een naam vooral goed moet bekken en klinken, en dat is hier zeker het geval. De verwijzing naar die ‘dark kitchens’ is mooi meegenomen. Wesley, heb jij al reacties gekregen op die naam?

Wesley: Mensen lachen soms, maar elke reactie is een reactie, en de naam blijft goed hangen.

Via DARKK kan een breed aanbod aan catering aangeboden worden, met aandacht voor kwaliteit en veiligheid van een hoog niveau...

Wanneer zijn jullie begonnen met ontwikkelen van DARKK als service?

Benjamin: De vraag naar DARKK is eigenlijk min of meer ontstaan uit ontwikkelingen die het gevolg waren van de coronapandemie. Tijdens de crisis hadden we in eerste instantie bij Compass Group andere prioriteiten, we waren toen hard bezig met onze bestaande business verder op te volgen en aan te passen waar nodig. Gaandeweg hebben we dan ingezien dat er wel vraag zou zijn naar een concept zoals DARKK. We zijn halfweg september dan gestart met het verkopen van DARKK als service, tijdens de relance. Op een periode van 6-7 weken zijn we toen al bij 10 accounts kunnen beginnen te leveren. En die 10 accounts waren verspreid over het hele land. Een site in Brussel, Leuven, Antwerpen, Gent … Daar leveren we vooral B2C, sommigen zijn ook B2B.

Binnenin Compass zijn we dan ook beginnen te leveren. Dat is natuurlijk ook de troef van DARKK, als de behoefte er is kunnen ook onze eigen collega's op ons beroep doen voor een bepaalde dienst wanneer nodig. Zo heeft Medirest, onze food- en kennispartner in de zorgsector, al meermaals van onze service kunnen profiteren. Dit is iets wat we in de toekomst ook zeker verder willen uitbreiden, uniformiseren en professionaliseren.

Wat zijn de groeikansen voor DARKK?

Momenteel zien we vooral mogelijkheden als het gaat om schaalvergroting. In Antwerpen en Turnhout zouden we ook al een CPU (= centrale productie-unit) op kunnen starten. Ook in Kortrijk en Waregem zijn er kansen. We zijn al actief bezig met het maken van bepaalde afspraken hierrond. We gaan in 2022 ook via digitale campagnes en content marketing op zoek gaan naar extra klanten voor onze service.

Wat vinden jullie zelf persoonlijk nu zo interessant aan het mee sturen van DARKK?

Wesley: Ik vind het boeiend omdat ik alle mogelijkheden mee kan bekijken om de groei van DARKK te bereiken. Een nieuw project in een stijgende lijn zien evolueren, daar krijg ik voldoening van.

Benjamin: Compass is een omgeving waarin je ook enigszins comfortabel kan starten met nieuwe projecten. Er is al budget en knowhow aanwezig. We hebben voor DARKK bijvoorbeeld fijn kunnen samenwerken met ons marketingteam, die voor een opvallende branding hebben gezorgd, die we ondertussen ook op onze leasingwagens hebben kunnen plaatsen. Ook onze aankoopdienst heeft voor veel ondersteuning gezorgd, zeker met het uitzoeken van de verpakking van onze maaltijden.

We kregen daarnaast voedingsadvies van onze diëtistes, we hebben onze IT-dienst die een bestelplatform heeft kunnen aanleveren … Compass levert ons professionele ondersteuning, waardoor we snel ervoor kunnen zorgen dat de mosterd pakt.

Het geeft alleszins een zekere fierheid om te kunnen werken aan dit project en het zo snel te zien groeien. Als je ziet wat we nu al dagelijks al kunnen leveren verspreid over tien locaties, dan is dat best wel straf … Ook vanuit Compass Group Benelux krijgen we alvast fijne complimenten en aanmoedigingen.

Welke uitdagingen zien jullie nog?

Bij uitbreiding horen natuurlijk altijd logistieke uitdagingen. Aan de ene kant hebben we de mogelijkheid om eigen leasingwagens in te zetten dankzij Compass. Maar aan de andere kant zoeken we ook extra partners die voor ons transport kunnen voorzien. Vandaag werken we hiervoor al samen met Nestor, een uitzendkantoor voor 50-plussers die zich aan een flexi-job willen wagen. Zo hebben we vandaag al enkele profielen die met hun eigen wagen onze transportbakken gaan leveren bij klanten. We gaan in de toekomst zeker nog inventief moeten zijn en ons moeten behelpen met zo’n diensten.

Mijn droom is ook om de levertijd van DARKK-maaltijden nog meer te kunnen verkorten, in de vorm van flitsbezorgers bijvoorbeeld die snel kunnen leveren met de fiets. Hiervoor gaan we nog meer CPU’s moeten kunnen inrichten natuurlijk. 

Bedankt voor het interview guys!

Benjamin: Graag gedaan.

Wesley: Met alle plezier.