De ervaring van een restaurant aanbieden in een ziekenhuiskamer? Het klinkt als een wat ongewone combinatie, maar dat is precies wat Medirest, onze food- en kennispartner voor meer dan 65 ziekenhuizen, zorginstellingen en thuisbezorgdiensten, momenteel nastreeft.

Een mooi praktijkvoorbeeld is AZ Jan Portaels, een ziekenhuis in Vilvoorde waar patiënten nu zelf hun menu kunnen samenstellen dankzij een app.

" Naast goede zorg richten we ons hier steeds meer op de beleving. Mensen zijn steeds meer gewend aan waardevolle ervaringen en daar spelen we steeds meer op in. Zo kunnen mensen nu bijvoorbeeld aangeven of ze allergieën hebben, of ze liever aardappelen, rijst of pasta eten en is er behoorlijk veel keuze op de menukaart. Het kost niet meer en het is duurzamer. We verwachten dat er minder voedsel in de vuilnisbak belandt. Nu is het nog wel eens zo dat er iets geserveerd wordt dat mensen niet lusten", zegt woordvoerster Helena Polfliet volgens VRT NWS en HLN.be.

Naast de beleving wil Medirest met deze dienst ook het niveau van de zorg verhogen. In het menuaanbod wordt daarom rekening gehouden met de specifieke noden van elke zorgbehoevende. Zo zijn veganistische of vegetarische, zoutvrije, lactosevrije en diabetische maaltijden opgenomen in het uitgebreide menu-aanbod. De keuze kan worden gemaakt vanaf de avond van aankomst in het ziekenhuis.

Bestellingen worden nu gedaan via de Foodware app, die geïnstalleerd kan worden op smartphones of tablets. Het ziekenhuis stelt zelf ook extra tablets ter beschikking en medewerkers worden ingeschakeld om patiënten te helpen bij het maken van een keuze als zij meer technofoob zijn.

Voor patiënten die maar kort in het ziekenhuis zijn, of voor mensen die geen gebruik willen maken van de service, blijft een standaardmenu gelden.

Met deze dienst zorgt Medirest nu al voor een optimaal evenwicht tussen een betere ervaring en gezondheid voor elke patiënt onder zijn vleugels.