Bij geweldige chefs draait het allemaal om passie. En als er één ding is wat onze Compass chefs hebben, is het wel passie. Het hele jaar door, maar zeker op een dag als de Internationale Dag van de Chef, willen we al onze medewerkers in het zonnetje zetten: van chefs tot obers, commis en ‘plongeurs’.

Dag van de chefs

Een chef is een chef is een chef

We hebben net iets meer dan 200 chefs in onze keukens en, net als al onze andere medewerkers, vormen ze een heel divers publiek. 58 van hen zijn lady chefs, 158 zijn mannen. Ze zijn tussen de 25 en 60 jaar oud en vertegenwoordigen samen meer dan 20 verschillende nationaliteiten. En dat vinden wij belangrijk, want ons personeelsbeleid draait om gelijkheid en gelijke kansen, ongeacht afkomst, geslacht of leeftijd.
Kijk zeker eens naar onze Japanse chef-kok,  Norio Watanabe, die zijn kennis en beheersing van de Japanse keuken vertaalt in authentieke gerechten, tot grote tevredenheid van onze klanten.

Chef zijn is nog steeds een geweldige baan

We doen er alles aan om ervoor te zorgen dat onze medewerkers hun vaardigheden kunnen blijven ontwikkelen. Zo kunnen ze gedurende hun hele carrière dezelfde motivatie en passie behouden.
Dankzij een breed scala aan opleidingsmogelijkheden kan iedereen die in onze keukens begint zichzelf omhoog werken van keukenhulp tot demi chef, chef de partie, souschef, chef en tenslotte chef-gerant.

Het is het perfecte carrièrepad, waar onze mensen hun vaardigheden leren en ontwikkelen in een live omgeving. Tegelijkertijd kunnen ze evolueren in de richting die ze willen. Neem bijvoorbeeld Annelies Samyn, die in amper 7 jaar de gelederen doorliep om uiteindelijk contractmanager te worden!

Toffe uren

Het brutale werkrooster van horecamedewerkers schrikt nog steeds veel kandidaten af, maar dat is niet het geval voor de meeste van onze chefs. Voor hen vindt het grootste deel van het werk overdag plaats, met tijdslots van 's morgens vroeg tot 's middags. En dat is een grote bron van geluk voor ons keukenpersoneel.

Ze blijven doen waar ze het meest van houden, maar zonder het slopende schema dat er meestal bij hoort. En dat betekent ook dat ze een 'normaal' leven hebben met veel tijd voor familie en geliefden. Niet overtuigd? Bekijk de profielen van 2 van onze chefs: Franco Golisano en Nathalie Vlerick.

Discipline, please!

Mensen buiten het vak denken vaak dat een kok kan doen wat hij wil in zijn keuken. Helaas, de kunst van het koken ligt vaak in het volgen tot de letter uitvoern van recepten. Dat is de essentie in een ambacht dat ernaar streeft voor elke klant het perfecte gerecht te creëren.
Door middel van chefopleidingen, leren onze keukenmedewerkers om respect te hebben voor elk ingrediënt en elke bereiding, om grip te krijgen op de woordenschat en terminologie van een keuken. En natuurlijk om het belang van details te begrijpen. Kortom: discipline hoort bij de vereisten voor een geweldige chef!

Terugblik op een crisisjaar

Covid-19 had (en heeft nog steeds) een enorme impact op de manier waarop we leven, werken, zaken doen. En het zal waarschijnlijk nog even duren voor het voorbij is.

Maar onze mensen zijn nog even hard aan het werk dan voor corona, en ze steken nog steeds hun passie en liefde voor het vak in wat ze doen, zelfs wanneer er niet zoveel klanten opdagen. Horeca is teamwerk, en onze chefst worden geruggesteund door een hecht keukenteam dat hard aan hetzelfde zeel trekt om hun beste werk af te leveren. Zo vormen ze sterke banden en hechte vriendschappen; tussen gepassioneerde mensen die een passie voor hun vak delen.

Nergens wordt deze band duidelijker dan tijdens onze jaarlijkse Battle of the Chefs-wedstrijd, wanneer onze keukenteams het tegen mekaar opnemen om de beste keukenbrigade in ons bedrijf te vinden en bekronen.

Dus voor elke stagiair, sous of chef: kudos, en een gelukkige Internationale Dag van de Chef!